Search
Topics
  Create an account Home  ·  Topics  ·  Downloads  ·  Your Account  ·  Submit News  ·  Top 10  
Περιφέρεια Ν. Αιγαίου


Online χρήστες
Υπάρχουν επί του παρόντος 27 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

Ενδιαφέρουσες Συνδέσεις
Ενδιαφέρουσες Συνδέσεις

Εξετάσεις
Πανελλήνιες
ΑΣΕΠ

Έργα 3ου ΚΠΣ
Επιτροπή Επιμόρφωσης Ν. Κυκλάδων
ΠΕΠ Ν.Αιγαίου
Δικτυακός Τόπος ΚτΠ
Γραφείο για την ΚτΠ του ΥΠΕΠΘ
Ειδική υπηρεσία εφαρμογής προγραμμάτων ΚΠΣ
Δικτυακός Τόπος ΕΠΕΑΕΚ

Μεταπτυχιακά
Μεταπτυχιακά

Ανακοινώσεις EduNet
-Λογαριασμοί mail και dialup για εκπαιδευτικούς

Ευρωπαϊκά Προγράμματα
Τρέχοντα προγράμματα που ενδιαφέρουν τα σχολεία
European SchoolNet

Πολιτιστικές Εκδηλώσεις
Πολιτιστικές Εκδηλώσεις 

Εκπαιδευτική Νομοθεσία
Εκπαιδευτική Νομοθεσία

Δρομολόγια Πλοίων
Δρομολόγια Πλοίων (από και προς Σύρο)

Δρομολόγια Πλοίων γισ τα νησιά των Κυκλάδων
Άλλες πηγές καιρούΕΛΜΕ Κυκλάδων


ΚΕΠΛΗΝΕΤ Νομού Κυκλάδων
  

Σχολικοί Σύμβουλοι


Τηλεεκπαίδευση

Πληροφορίες από εδώ.


Μελέτες-Έρευνες: Περιβαλλοντική εκδρομή στη Σύρο.Του Μαυρέλη Ι.
Ημερομηνία καταχώρησης Thursday, July 08 @ 12:54:57 EEST από lampiliopo

Σχολικές Εκδρομές

Μαυρέλης Ιάκωβος makmav@internet.gr


Στην εργασία αυτή παρουσιάζεται μια εκπαιδευτική εκδρομή  που πραγματοποιήθηκε στις 20,21 και 22 Μαρτίου του 2004, στα πλαίσια του προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του 4ου Ενιαίου Λυκείου Καλλιθέας, «Βιώσιμες Πόλεις». Τα κείμενα της παρουσίασης έγραψαν οι μαθήτριες της Γ' Λυκείου: Βίκη Τοπαλίδη, Δανάη Λόγου-Παπαδάκη, Νίκη Τριανταφυλλοπούλου και Δέσποινα Τσαγκαράκη. 

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΣΥΡΟ


                                                       

............Την περιμέναμε αρκετό καιρό αυτήν την εκδρομή στη Σύρο με την περιβαλλοντική ομάδα. Μια ακύρωση της   περιβαλλοντικής εκδρομής στον Έβρο στην αρχή του χρόνου, οι συναντήσεις μας κάθε Σάββατο για την πρόοδο των εργασιών μας σχετικά με τις ανανεώσιμες  πηγές ενέργειας, το κυκλοφοριακό και τα απορρίμματα καθώς και η προσωρινή μετάθεση ενός από τους πιο αγαπημένους μας καθηγητές του σχολείου στο νησί, μας έκαναν να ανυπομονούμε περισσότερο για την τριήμερη "επίσκεψή" μας στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων. Και επιτέλους η πολυπόθητη μέρα έφτασε..........

............Το Σάββατο 20 Μαρτίου στις 6.30 π.μ. τα μέλη της περιβαλλοντικής ομάδας βρισκόμασταν στο σταθμό του Πειραιά. Σε λίγο, έφτασαν και οι συνοδοί καθηγητές. Χωρίς να χάσουμε χρόνο επιβιβαστήκαμε στο πλοίο "Blue Star Ιθάκη" και στις 7.25 χαρούμενοι βλέπαμε από το κατάστρωμα το πλοίο να ξεμακραίνει από το λιμάνι του Πειραιά. Για 3 μέρες θα αφήναμε πίσω την πολύβουη Αθήνα και το άγχος των μαθημάτων για να απολαύσουμε τη γαλήνη και την ηρεμία του πανέμορφου νησιού, αλλά και να γνωρίσουμε ένα ακόμη νησί των Κυκλάδων μετά την περσινή μας επίσκεψη στη Σέριφο...........
                                              
............Και να!!! στις 11.10 είδαμε το λιμάνι της Σύρου να ξεπροβάλλει από το απέραντο γαλάζιο. Στις 11.30 επιβιβαστήκαμε στην Ερμούπολη, την πρωτεύουσα του νησιού. Μια ευχάριστη έκπληξη μας περίμενε εκεί.....Ο καθηγητής μας ήρθε να μας καλωσορίσει και να μας βοηθήσει να μεταφέρουμε τα πράγματά μας στο ξενοδοχείο "Νησάκι".........

............Πραγματικά, η πρώτη εντύπωση που δημιουργεί το νησί στον επισκέπτη είναι μοναδική αφού ο συγκερασμός τόσο πολλών στοιχείων  δύο διαφορετικών κόσμων, δύο διαφορετικών πολιτισμών δεν γίνεται να περάσει απαρατήρητος. Μετά από σύντομη ξεκούραση στο ξενοδοχείο, συναντηθήκαμε στις 13.00 και έγινε μια ιστορική και γεωγραφική γνωριμία με τον τόπο.
«Σύρος: το μεγαλύτερο σε πληθυσμό νησί των Κυκλάδων (στην απογραφή του 2001 είχε 19782 κατοίκους). Σε έκταση είναι το 11ο κατά σειρά Κυκλαδονήσι, με 84 περίπου τετραγωνικά χιλιόμετρα και με μέγιστο μήκος 22,5 χλμ. Έχει κεντρική θέση ανάμεσα στις Κυκλάδες. Το έδαφος είναι πετρώδες και άγονο, με πολύ έντονο ανάγλυφο-απότομες πλαγιές και στενές ρεματιές-στο βόρειο μέρος του, υπάρχουν όμως ομαλότερες και εντατικά καλλιεργημένες περιοχές(ιδιαίτερα στο νότιο μέρος), καθώς και αρκετή βλάστηση κατά τόπους στην ενδοχώρα. Οι ακτές είναι πολυσχιδείς και σχηματίζουν σε αρκετά σημεία ασφαλείς όρμους, με επιφανέστερους εκείνους του Φοίνικα στα νοτιοδυτικά και της Ερμούπολης στα ανατολικά. Μικρότεροι είναι η Βάρη, το Κίνι, ο Γαλησσάς, το Δελφίνι, τα Γράμματα.
    Εκτός από το συμπαγή οικιστικό όγκο που σχηματίζουν στις ανατολικές ακτές η Ερμούπολη και η Άνω Σύρα, το νησί είναι κατεσπαρμένο από μεσόγειους ή παραθαλάσσιους οικισμούς στο νότιο τμήμα του και από πλήθος αγροικίες-χτισμένες αμφιθεατρικά σε βουνοπλαγιές-στο βόρειο τμήμα του.
    Η Ερμούπολη, πρωτεύουσα του νησιού και των Κυκλάδων, είναι το μοναδικό αστικό κέντρο του νησιωτικού συμπλέγματος με συγκροτημένες κοινωνικές και οικονομικές λειτουργίες και αριθμεί 11799 κατοίκους.
    Η Άνω Σύρα, ο δεύτερος δήμος του νησιού, εκτείνεται στον κωνικό λόφο που υψώνεται πάνω από την Ερμούπολη και έχει 1109 κατοίκους, ενώ ολόκληρη η περιφέρεια του δημοτικού διαμερίσματος Άνω Σύρας (στην οποία περιλαμβάνεται το βόρειο τμήμα του νησιού με τους οικισμούς Επισκοπείου, Αληθινής, Μαλίων και Κινίου καθώς και το νησί Γυάρος με έκταση 17 τετρ. χλμ.) αριθμεί 1953 κατοίκους. Ο υπόλοιπος πληθυσμός κατοικεί στα χωριά της νότιας Σύρας (6030 κάτοικοι περίπου).
    Η μικρή έκταση του νησιού και το πυκνότατο οδικό δίκτυο δίνουν τη δυνατότητα στον περιηγητή να γνωρίσει τον τόπο σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα. Εν τούτοις υπάρχουν ακόμη σημεία ιδιαίτερα δυσπρόσιτα στο βόρειο τμήμα της Σύρας, την Απάνω Μεριά, αναξιοποίητα και παρθένα, με ξεχωριστή γραφικότητα. Αντίθετα, το νότιο τμήμα είναι υπερφορτωμένο οικιστικά ,με πλήθος παραθεριστικών κατοικιών κτισμένων τα τελευταία 20-30 χρόνια, τόσο στην ενδοχώρα όσο και στα παράλια. Αναμφίβολα τη "μερίδα του λέοντος" σε μια προσεκτική περιήγηση δεν μπορεί παρά να έχει το πολύμορφο οικιστικό πλέγμα Ερμούπολης-Άνω Σύρας, που δίνει στο νησί το χαρακτηριστικό στίγμα του, τόσο από την πλευρά της νεώτερης ιστορίας και φυσιογνωμίας του όσο και από την πλευρά της συγκέντρωσης στο χώρο αυτό του μέγιστου όγκου των κοινωνικών και οικονομικών του λειτουργιών.
    Ιστορία της Σύρας:Τα πρώτα βάσιμα σημάδια ζωής στη Σύρα ανάγονται στο τέλος της νεολιθικής περιόδου με τους αρχαίους οικισμούς στο  Καστρί και της Χαλανδριανής στα Βόρεια του νησιού . Από τότε και κατά τη διάρκεια όλης της αρχαιότητας, η Σύρα θα αποτελέσει σημαντικότατο λιμάνι για το διαμετακομιστικό εμπόριο και θα αναδειχθεί σε σπουδαίο ναυτικό κέντρο. Την πρώτη αναφορά στο νησί έχουμε στο μύθο του Κοιρανού ενώ μια μικρή μνεία γίνεται πιθανότατα στη ραψωδία Ο της Οδύσσειας. Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί ότι η Σύρα αποτέλεσε κατά τα κλασσικά χρόνια μέλος της Α΄ και Β' Αθηναϊκής Συμμαχίας. Το τέλος της αρχαιότητας (ελληνιστικά χρόνια) βρίσκει τη ζωή στο νησί να "επιστρέφει" στην ύπαιθρο. Τον 4ο αιώνα, η χριστιανική πια Σύρα καλείται να αντιμετωπίσει την αβεβαιότητα των πρώτων βυζαντινών χρόνων. Για 900 χρόνια περίπου (Βυζαντινοί χρόνοι, Φραγκοκρατία, Τουρκοκρατία) η Σύρα πλήττεται από τις συχνές επιδρομές των Σαρακηνών, των Αράβων και των Σλάβων, που καταδικάζουν το νησί στην αφάνεια και την εσωστρέφεια. Παρά την επικράτηση του καθολικού στοιχείου την περίοδο αυτή και την κατάληψη του νησιού από τους Ενετούς, η ελληνική γλώσσα, τα ήθη και τα έθιμα παρέμειναν αναλλοίωτα και ζωντανά. Το 1537το νησί πέφτει στα χέρια των Τούρκων. Όμως καθώς η τουρκική διοίκηση στο νησί περιοριζόταν μόνο στην είσπραξη των φόρων, αυτό έδωσε τη δυνατότητα στο νησί να ακολουθήσει τους δικούς του ρυθμούς ανάπτυξης και συνετέλεσε στη δημιουργία ασφάλειας και οικονομικής ανόδου στο νησί κατά τον 18ο αιώνα. Κατά την Ελληνική Επανάσταση, το νησί γίνεται δέκτης προσφύγων από τα γύρω νησιά και τις γειτονικές ακτές της  Μικρασίας.
Η ίδρυση του ελληνικού κράτους συμπίπτει με την ανάδειξη της Σύρας και κυρίως της Ερμούπολης σε διεθνές κέντρο εμπορικών και άλλων συναλλαγών μεταξύ Δυτικής Ευρώπης, Μεσογείου και Ανατολής. Η βιομηχανία αποκτά ιδιαίτερη σημασία για την οικονομία του νησιού, ιδίως μετά το 1855. Η ναυτιλιακή κίνηση στο νησί φτάνει στα ανώτατα επίπεδα, κυρίως μετά την ίδρυση της πρώτης ατμοπλοϊκής ελληνικής εταιρείας με έδρα τη Σύρο. (Ελληνική Ατμοπλοΐα). Την ίδια περίοδο η Σύρα εξελίσσεται σε σημαντικό πολιτιστικό κέντρο. Με την έλευση του 19ου αιώνα η ισχυρή οικονομία της Σύρας κλονίζεται όμως το λιμάνι εξακολουθεί για πολλά ακόμη χρόνια να αποτελεί ατμοπλοϊκό κόμβο στο Αιγαίο» .
 Στη συνέχεια ξεκινήσαμε για μια μικρή περιήγηση στα αξιοθέατα της πόλης. Πρώτος σταθμός το Δημαρχείο της Ερμούπολης, έργο του Τσίλλερ, που θεμελιώθηκε το 1876 και εγκαινιάστηκε λίγο πριν το 1900,όπως μας πληροφόρησαν εκεί.

Ο συνδυασμός του δωρικού με το ιωνικό στοιχείο στο εξωτερικό του κτιρίου και η μεγαλοπρεπής σκάλα της κεντρικής εισόδου προσδίδουν σε αυτό αρχαιοπρέπεια και μνημειακό χαρακτήρα , ικανά να καταπλήξουν και τον πιο δύσπιστο επισκέπτη. Και το εσωτερικό του κτιρίου, όμως δεν υστερεί σε ομορφιά .Οι κίονες, οι ευρύχωρες εσωτερικές αυλές, η "υαλόφρακτη" στέγη και το παλιό Δημοτικό Ρολόι (δώρο του βουλευτή Κ. Πλατύ, προερχόμενο από την Αγγλία), είναι μερικά από τα στοιχεία που εντυπωσιάζουν. Πρέπει να σημειωθεί ακόμα ότι στο χώρο αυτό στεγάζεται εκτός από το Δημαρχείο καθ' εαυτό, το Εφετείο Αιγαίου και άλλες υπηρεσίες.
                                                 
    Δεύτερος σταθμός το Αρχαιολογικό Μουσείο, που περιλαμβάνει ευρήματα από μια τεράστια χρονική περίοδο: Νεολιθικός και Κυκλαδικός πολιτισμός (προϊστορικοί χρόνοι), αρχαϊκοί και κλασσικοί χρόνοι, ελληνιστική περίοδος μέχρι και ύστεροι ρωμαϊκοί χρόνοι. (χάλκινι, λίθινα και μαρμάρινα σκεύη και εργαλεία καθώς και πήλινα αγγεία από τη Χαλανδριανή της Σύρου, ειδώλια από Νάξο και Πάρο, γλυπτά και επιγραφές από τη Σύρα των ελληνιστικών χρόνων, επιτύμβια και επιγραφές των κλασσικών, ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων από την Αμοργό, την Αστυπάλαια, την Ίο, την Κέα, την Αίγινα, τη Βοιωτία κ.λ.π.)
    Στη συνέχεια, επισκεφθήκαμε το φημισμένο Θέατρο Απόλλων, που αποτελεί μικρογραφία της σκάλας του Μιλάνου και κατασκευάστηκε το 1864 για να φιλοξενήσει αλλεπάλληλες αξιόλογες παραστάσεις ξένων και ελληνικών θιάσων και περίφημους ηθοποιούς όπως την αείμνηστη Μαρίκα Κοτοπούλη. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πρώτα θεατρικά έργα που παρουσιάστηκαν στη σκηνή του Θεάτρου ήταν της έμπνευσης του Συριανού συγγραφέα Τιμολέοντος Αμπελά.


Το Θέατρο βγήκε από την Κατοχή σχεδόν κατεστραμμένο. Τελευταία αναλαμπή ήταν το «κύκνειο άσμα» της Μαρίκας Κοτοπούλη το 1953 με το έργο «η σκιά του Ντάριο Νικοντέμι» μέσα σε συγκινητική ατμόσφαιρα αναπόλησης του παλιού καιρού.
                                                           
Σήμερα, το ανακαινισμένο Θέατρο «Απόλλων» φιλοξενεί ήδη τους ντόπιους ερασιτεχνικούς και ξένους θιάσους, φιλοδοξώντας να επανέλθει στην παλιά του αίγλη και ζωντάνια. Εντυπωσιάζουν εδώ τα περίφημα ανοίγματα με τους τοσκανικούς κίονες, τις τέσσερις σειρές θεωρείων και τις θαυμάσιες τοιχογραφίες των Μότσαρτ, Βέρντι, Δάντη, Αισχύλου κ.λ.π.
    Συνεχίζοντας την περιήγηση  στο κέντρο της πόλης πριν από  το μεσημεριανό μας φαγητό, συναντήσαμε τη συνοικία «Βαπόρια»με τα περίφημα νεοκλασικά της σταθήκαμε για λίγο στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, που θεμελιώθηκε το 1848 και ολοκληρώθηκε τυπικά το 1870.
     Ο ναός θεωρείται ο επιφανέστερος της πόλης και συνδυάζει το ορθόδοξο στοιχείο με την αρχαιοελληνική μεγαλοπρέπεια. (Πρόπυλο της εισόδου με τους ιωνικούς κίονες). Ο ζωγραφικός και ανάγλυφος διάκοσμός του ολοκληρώνει την πραγματικά μεγαλειώδη όψη, που δημιουργούν το εντυπωσιακό τέμπλο, ο επισκοπικός θρόνος και ο άμβωνας, ο οποίος προσομοιάζει στον αντίστοιχο της Μητρόπολης των Αθηνών. Γύρω στις 15.30 επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο για να ξεκουραστούμε ενώ δύο ώρες αργότερα κατηφορίζαμε προς το Βιομηχανικό Μουσείο, που λειτουργεί από το 1999 σε τρία ανακαινισμένα παλαιά εργοστάσια μέσα στη βιομηχανική ζώνη της Ερμούπολης. Εικόνες, αρχεία απασχόλησης και μισθοδοσίας εργατών εργοστασίων και βιομηχανιών, εξαρτήματα και μηχανήματα αποτελούν κάποια από τα εκθέματά του……..


                                                                
…………Η πρώτη μας μέρα στη Σύρο ολοκληρώθηκε με φαγητό και διασκέδαση σε ένα κέντρο με λαϊκή μουσική της Ερμούπολης.

Την επόμενη μέρα ξυπνήσαμε νωρίς το πρωϊ. Το πρόγραμμά μας ήταν γεμάτο. Στις 9.30 αναχωρήσαμε από το ξενοδοχείο πεζοί……..

…………Περπατώντας προς το Νεώριο και παίρνοντας το λιθόστρωτο δρόμο συναντήσανε το κοιμητήριο της Σύρου, η επίσκεψή του ήταν μια μεγάλη έκπληξη τα μνημεία των τάφων ήταν υψηλής αισθητικής που θα ζήλευαν σύγχρονα  μουσεία γλυπτικής και διαβάσαμε τα ονόματα των οικογενειών  που δραστηριοποιήθηκαν οικονομικά , κοινωνικά και πολιτιστικά στο νησί, για να βρεθούμε στη συνέχεια μια ώρα αργότερα στην Άνω Σύρο.


                                                      
Επισκεφθήκαμε πρώτα τον Καθολικό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, που κατασκευάστηκε γύρω στο 1200 μ.Χ. και αποτελεί τη μητρόπολη των Καθολικών του νησιού από το 1652 μ.Χ. Αυτή η τρίκλιτη βασιλική με τις υπέροχες τοιχογραφίες, το μαυσωλείο των επισκόπων, τις ιστορικές εικόνες του Αγ. Γεωργίου και της Παναγίας της Ελπίδος και την προσωπογραφία του επισκόπου Ανδρέα Κάργα (που βρήκε μαρτυρικό θάνατο από τους Τούρκους το 1617μ.Χ ) έχει τρεις φορές τουλάχιστον ανακαινιστεί. Δίπλα στο Ναό βρίσκεται το Ιστορικό Αρχείο της Καθολικής Επισκοπής, που παλιά στέγαζε το Ιεροσπουδαστήριο ή την Ιερατική Σχολή. Περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό χειρογράφων από τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους και σπάνιων εγγράφων από τον 16ο αιώνα και μετά.


Στη συνέχεια, επισκεφθήκαμε τη Μονή των Ιησουϊτών με το ναό της Παναγίας του Καρμίλου, χρονολογημένου από το 1581,που φαίνεται ότι ήταν η μητρόπολη του νησιού ως το 1639. Η Μονή των Ιησουϊτών ιδρύθηκε στον ευρύτερο χώρο της εκκλησίας το 1774. Λίγο παρακάτω συναντήσαμε τη Μονή των Καπουκίνων και καταλήξαμε στο μουσείο της Λαϊκής Μουσικής Μάρκου Βαμβακάρη, όπου είδαμε χειρόγραφα του συνθέτη με στίχους γνωστών του τραγουδιών, προσωπικά του αντικείμενα και το μπουζούκι του.


Μετά, είχαμε την ευκαιρία να φάμε στη γραφική ταβέρνα του Λίλη και επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο γύρω στις 15.30 από όπου…….

…………αναχωρήσαμε στις 17.30 με οδηγό μας τον Κο Μάρκο Στεφάνου  για τον απογευματινό μας περίπατο με πούλμαν αυτή τη φορά στις τραγουδισμένες και γραφικές παραλίες του νησιού : Κίνι, Γαλησσάς, Φοίνικας, Ποσειδωνία, Αγκαθωπές, Δελαγράτσιας, Μέγας Γιαλός, Βάρη.
                           « Θα σε πάρω να γυρίσω Φοίνικα, Παρακοπή
                            Γαλησσά και Ντελαγράτσια και ας μου ρθει συγκοπή»
δια στόματος  Μάρκου  Βαμβακάρη στο ράδιο του λεωφορείου.
   Στο δρόμο μας για το Κίνι είδαμε ανεμογεννήτριες ,   μια από αυτές χρησιμεύει για να δίνει ενέργεια στον εργοστάσιο βιολογικού καθαρισμού  του χωριού  Κίνι και ενθουσιαστήκαμε γιατί βλέπαμε στη πράξη όλα όσα μελετούσαμε  στις  περιβαλλοντικές ομάδες. Άλλες ανεμογεννήτριες φάνηκαν στα βόρεια του νησιού σε ένα μικρό αιολικό πάρκο. Στη πορεία μας αντιληφθήκαμε πολλά θερμοκήπια για  την παραγωγή λαχανικών  (τα φημισμένα κολοκυθάκια Σύρου) και επίσης διάφορες  ιδιόμορφες κατασκευές  για την περισυλλογή  του βρόχινου νερού.
 Φθάνοντας στα νότια θαυμάσαμε τις πυργοειδείς επαύλεις των παλιών μεγαλεμπόρων και μεγαλοβιομήχανων του νησιού στην Ντελαγράτσια, που τις διαδέχθηκαν τα παραθεριστικά σπίτια του Μ. Γιαλού και τέλος ο όρμος και τα κλασσικά αγροτόσπιτα της Βάρης.


   Τελικά, καταλήξαμε στην Αζόλιμνο, μία από τις πιο γραφικές περιοχές της Σύρου, όπου ήπιαμε τον καφέ μας σε μια καφετέρια δίπλα στη θάλασσα. Μετά, πήραμε το δρόμο της επιστροφής για βραδινό φαγητό και διασκέδαση στην Ερμούπολη. Ήταν η τελευταία μας βραδιά στη Σύρο……

…………Είχε φτάσει λοιπόν η Δευτέρα τόσο γρήγορα…Σε λίγες ώρες θα επιβιβαζόμαστε στο πλοίο για να επιστρέψουμε πίσω στον Πειραιά….Ξυπνήσαμε νωρίς το πρωί και ξεκινήσαμε για την προγραμματισμένη μας επίσκεψη στο 2ο Ενιαίο Λύκειο Σύρου προκειμένου να ανταλλάξουμε απόψεις σχετικά με το κυκλοφοριακό της Σύρου και της Καλλιθέας και να εκθέσουμε τους προβληματισμούς μας για τα περιβαλλοντικά προβλήματα της Σύρου και της Καλλιθέας. 
                                                                    
Κάναμε μια μικρή παρουσίαση των εργασιών στα πλαίσια της περιβαλλοντικής και ενημερωθήκαμε για την εκπαιδευτική πύλη Ν. Αιγαίου. Στις 12.30 επιστρέψαμε στο κέντρο της πόλης για φαγητό και καφέ και επισκεφθήκαμε την αγορά της Ερμούπολης για να αγοράσουμε σουβενίρ και να δοκιμάσουμε τα περίφημα συριανά λουκούμια. Στις 15.00 βρισκόμαστε όλοι στο ξενοδοχείο για να παραλάβουμε τις αποσκευές και ξεκινήσαμε για το λιμάνι. Το καράβι θα σήκωνε άγκυρα στις 16.30.Η εκδρομή είχε φτάσει στο τέλος της…….

…………Στις 20.30 είχαμε φτάσει στον Πειραιά….Από αύριο καθένας θα επέστρεφε στα μαθήματά του, στη ρουτίνα του….Είχαμε περάσει 3 πανέμορφες μέρες, είχαμε διασκεδάσει, είχαμε γελάσει, είχαμε ξεφύγει από το άγχος της πόλης  αλλά συγχρόνως είχαμε ενημερωθεί για την ιστορία του νησιού, είχαμε μόνοι μας ανακαλύψει κάποιες από τις ομορφιές του…….
…………Όμως η εκδρομή είχε τελειώσει…..Μόνο οι αναμνήσεις και οι φωτογραφίες θα μας έμεναν πια….και φυσικά η διαπίστωση πως  περάσαμε υπέροχα…..!!!


 
Σύνδεση
Παρωνύμιο

Συνθηματικό

Δεν έχετε ακόμα Λογαριασμό; Μπορείτε να ανοίξτε ένα. Ως εγγεγραμμένος έχετε κάποιες επιπλέον δυνατότητες όπως διαχείριση θεμάτων, διαμόρφωση παρατηρήσεων και καταχώρηση παρατηρήσεων με τ'όνομα σας.

Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Σχολικές Εκδρομές
· Νέα lampiliopo


Πιο δημοφιλής είδηση για Σχολικές Εκδρομές:
Γνωρίστε από κοντά τις Κυκλάδες. Του Λ. Ηλιόπουλου.


Article Rating
Average Score: 4.42
Αριθμός Ψήφων: 14


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας 
Web site powered by PHP-Nuke

All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest © 2005 by me.
You can syndicate our news using the file backend.php or ultramode.txt
PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.