Search
Topics
  Create an account Home  ·  Topics  ·  Downloads  ·  Your Account  ·  Submit News  ·  Top 10  
Περιφέρεια Ν. Αιγαίου


Online χρήστες
Υπάρχουν επί του παρόντος 27 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

Ενδιαφέρουσες Συνδέσεις
Ενδιαφέρουσες Συνδέσεις

Εξετάσεις
Πανελλήνιες
ΑΣΕΠ

Έργα 3ου ΚΠΣ
Επιτροπή Επιμόρφωσης Ν. Κυκλάδων
ΠΕΠ Ν.Αιγαίου
Δικτυακός Τόπος ΚτΠ
Γραφείο για την ΚτΠ του ΥΠΕΠΘ
Ειδική υπηρεσία εφαρμογής προγραμμάτων ΚΠΣ
Δικτυακός Τόπος ΕΠΕΑΕΚ

Μεταπτυχιακά
Μεταπτυχιακά

Ανακοινώσεις EduNet
-Λογαριασμοί mail και dialup για εκπαιδευτικούς

Ευρωπαϊκά Προγράμματα
Τρέχοντα προγράμματα που ενδιαφέρουν τα σχολεία
European SchoolNet

Πολιτιστικές Εκδηλώσεις
Πολιτιστικές Εκδηλώσεις 

Εκπαιδευτική Νομοθεσία
Εκπαιδευτική Νομοθεσία

Δρομολόγια Πλοίων
Δρομολόγια Πλοίων (από και προς Σύρο)

Δρομολόγια Πλοίων γισ τα νησιά των Κυκλάδων
Άλλες πηγές καιρούΕΛΜΕ Κυκλάδων


ΚΕΠΛΗΝΕΤ Νομού Κυκλάδων
  

Σχολικοί Σύμβουλοι


Τηλεεκπαίδευση

Πληροφορίες από εδώ.


Μελέτες-Έρευνες: H διδασκαλία των ανάλογων ποσών στο Γυμνάσιο, με τη βοήθεια του λογισμικού Graph
Ημερομηνία καταχώρησης Wednesday, December 01 @ 13:40:25 EET από admin0

Παρουσίαση Εκπαιδευτικού Λογισμικού stefos Αρθρα "Στέφος Ευστάθιος(1), Καραγιάννης Ιωάννης(2)
(1) Διπλ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Γυμνάσιο Ιαλυσού, ΤΚ. 85 101 , Ρόδος (e_stefos@yahoo.gr)
(2) Μαθηματικός

Εισηγηση στο 21ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Μαθηματικής Εταιρείας στα Τρίκαλα τις 19-20-21 Νοεμβρίου 2004 με θέμα: «Η διδασκαλία των ανάλογων ποσών στη Β΄ Γυμνασίου, με τη βοήθεια του εκπαιδευτικού λογισμικού Graph»


Βασικός σκοπός της μελέτης αυτής είναι να διερευνήσει τα αποτελέσματα της χρήσης των σύγχρονων τεχνολογιών στο μάθημα των μαθηματικών. Οι εφαρμογές και οι δυνατότητες που προσφέρει η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας και ειδικότερα η επιστήμη της πληροφορικής έχουν µπει και εδραιωθεί τόσο στην εκπαίδευση όσο και στην καθημερινή µας ζωή. Ο ευαίσθητος χώρος του σχολείου, που αντανακλά τις εξελίξεις και τις τάσεις της κοινωνίας, έχει κάνει βήματα για τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό του, µε τη δημιουργία εργαστηρίων Η/Υ και το σχεδιασμό πληθώρας εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Η ολοένα και μεγαλύτερη χρήση του διαδικτύου (Internet) δίνει στον εκπαιδευτικό τη δυνατότητα χρήσης δωρεάν λογισμικού (freeware), με σημαντικές εφαρμογές στο χώρο των Μαθηματικών.

Η εργασία αφορά μία εφαρμογή του εκπαιδευτικού λογισμικού Graph στη διδασκαλία της ενότητας των ανάλογων ποσών στα μαθηματικά της Β΄ Γυμνασίου. Το Graph είναι ένα πρόγραμμα για τη σχεδίαση των γραφικών παραστάσεων των μαθηματικών συναρτήσεων και επιλέχθηκε γιατί είναι απολύτως φιλικό προς τους χρήστες όλων των ηλικιών, είναι συμβατό με όλους τους διαθέσιμους στην αγορά τύπους ηλεκτρονικών υπολογιστών και διανέμεται δωρεάν στο internet. Το πρόγραμμα έχει μενού και καταλόγους και μοιάζει με τα τυποποιημένα προγράμματα για τα Windows. Εκτός από τη σχεδίαση των διαγραμμάτων, το Graph είναι σε θέση να προσθέσει τις εφαπτόμενες μιας γραφικής παράστασης, να υπολογίσει τα σημεία των συναρτήσεων, να προσθέσει σκιάσεις κλπ.

Στο πλαίσιο της εργασίας διεξήχθη έρευνα, όπου χρησιμοποιήθηκε η έκδοση 2.4 του Graph, την οποία μπορεί να βρει ο καθένας στη διεύθυνση http://www.padowan.dk. Για την έρευνα επιλέχθηκε η ενότητα των ανάλογων ποσών, λόγω της άμεσης σύνδεσής της με τις έννοιες των μαθηματικών συναρτήσεων και των γραφικών παραστάσεων. Αρχικά έγινε η υπόθεση ότι η χρήση του Graph στη διδασκαλία της ενότητας των ανάλογων ποσών θα είχε θετικά αποτελέσματα τόσο στην κατανόηση των αντίστοιχων μαθηματικών εννοιών όσο και στην τόνωση του ενδιαφέροντος των μαθητών για το μάθημα των μαθηματικών. Οι έννοιες που συμπεριλαμβάνονται στην ενότητα είναι:
(α) Τα ανάλογα ποσά
(β) Ο λόγος των ανάλογων ποσών
(γ) Η συνάρτηση y = αx
(δ) Η γραφική παράσταση της συνάρτησης y = αx

Η έρευνα διεξήχθη στο Γυμνάσιο Ιαλυσού στη Ρόδο κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2003 - 2004. Στην έρευνα πήραν μέρος 60 μαθητές της Β΄ Γυμνασίου. Οι μαθητές χωρίστηκαν με τυχαία επιλογή σε 2 ομάδες των 30 ατόμων. Οι ομάδες ονομάστηκαν Α και Β. Κατασκευάστηκε ένα φύλλο εργασίας για τη διδασκαλία της ενότητας των ανάλογων ποσών στην τάξη (ομάδα Α) κι ένα φύλλο εργασίας για τη διδασκαλία της ενότητας με τη βοήθεια Η/Υ (ομάδα Β). Μετά την εργασία των μαθητών πάνω στα προαναφερόμενα φύλλα εργασίας και το λογισμικό Graph, δόθηκε κοινό ερωτηματολόγιο, του οποίου τα αποτελέσματα έτυχαν επεξεργασίας με τη βοήθεια του Excel. Από τις 450 ερωτήσεις, στις οποίες απάντησαν συνολικά οι 30 μαθητές της Α ομάδας, οι 261 ήταν σωστές και οι 189 λάθος. Δηλαδή, ποσοστό επιτυχίας 58 %. Από τις 450 ερωτήσεις, στις οποίες απάντησαν συνολικά οι 30 μαθητές της Β ομάδας, οι 349 ήταν σωστές και οι 101 λάθος. Δηλαδή, 88 σωστές απαντήσεις περισσότερο από την Α ομάδα με συνολικό ποσοστό επιτυχίας 77,55 %.

Η διδασκαλία στο εργαστήριο των υπολογιστών τόνωσε το ενδιαφέρον των μαθητών σε σχέση με τη διδασκαλία της αντίστοιχης ενότητας στην τάξη. Οι μαθητές που δούλεψαν στους υπολογιστές αντιμετώπισαν το μάθημα σαν παιχνίδι και έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον τόσο για το πρόγραμμα όσο και για τα αποτελέσματα. Είναι αξιοσημείωτο πως όσοι μαθητές είχαν ηλεκτρονικό υπολογιστή στο σπίτι τους ζήτησαν τη δισκέτα με το Graph και τη διεύθυνση στην οποία μπορούν να το βρουν στο internet.

Μελετώντας τα αποτελέσματα παρατηρείται ότι η έρευνα «δικαιώνει» την υπόθεση που έγινε στην αρχή της εργασίας. Πράγματι, η χρήση του Graph στη διδασκαλία της ενότητας των ανάλογων ποσών είχε θετικά αποτελέσματα τόσο στην κατανόηση των αντίστοιχων μαθηματικών εννοιών όσο και στην τόνωση του ενδιαφέροντος των μαθητών για το μάθημα των μαθηματικών. Το σημαντικότερο, όμως, συμπέρασμα είναι ότι ακόμη και οι «αδύνατοι» μαθητές κράτησαν μια φιλική στάση προς το μάθημα που δεν συνηθίζεται στον παραδοσιακό τρόπο διδασκαλίας των μαθηματικών στην τάξη.
"

 
Σύνδεση
Παρωνύμιο

Συνθηματικό

Δεν έχετε ακόμα Λογαριασμό; Μπορείτε να ανοίξτε ένα. Ως εγγεγραμμένος έχετε κάποιες επιπλέον δυνατότητες όπως διαχείριση θεμάτων, διαμόρφωση παρατηρήσεων και καταχώρηση παρατηρήσεων με τ'όνομα σας.

Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Παρουσίαση Εκπαιδευτικού Λογισμικού
· Νέα admin0


Πιο δημοφιλής είδηση για Παρουσίαση Εκπαιδευτικού Λογισμικού:
Παιδιά προσχολικής ηλικίας σε δραστηριότητες χαρτογράφησης.Των Ε. Ιωαννίδου κ.α


Article Rating
Average Score: 5
Αριθμός Ψήφων: 4


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας 
Web site powered by PHP-Nuke

All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest © 2005 by me.
You can syndicate our news using the file backend.php or ultramode.txt
PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.