Search
Topics
  Create an account Home  ·  Topics  ·  Downloads  ·  Your Account  ·  Submit News  ·  Top 10  
Περιφέρεια Ν. Αιγαίου


Online χρήστες
Υπάρχουν επί του παρόντος 27 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

Ενδιαφέρουσες Συνδέσεις
Ενδιαφέρουσες Συνδέσεις

Εξετάσεις
Πανελλήνιες
ΑΣΕΠ

Έργα 3ου ΚΠΣ
Επιτροπή Επιμόρφωσης Ν. Κυκλάδων
ΠΕΠ Ν.Αιγαίου
Δικτυακός Τόπος ΚτΠ
Γραφείο για την ΚτΠ του ΥΠΕΠΘ
Ειδική υπηρεσία εφαρμογής προγραμμάτων ΚΠΣ
Δικτυακός Τόπος ΕΠΕΑΕΚ

Μεταπτυχιακά
Μεταπτυχιακά

Ανακοινώσεις EduNet
-Λογαριασμοί mail και dialup για εκπαιδευτικούς

Ευρωπαϊκά Προγράμματα
Τρέχοντα προγράμματα που ενδιαφέρουν τα σχολεία
European SchoolNet

Πολιτιστικές Εκδηλώσεις
Πολιτιστικές Εκδηλώσεις 

Εκπαιδευτική Νομοθεσία
Εκπαιδευτική Νομοθεσία

Δρομολόγια Πλοίων
Δρομολόγια Πλοίων (από και προς Σύρο)

Δρομολόγια Πλοίων γισ τα νησιά των Κυκλάδων
Άλλες πηγές καιρούΕΛΜΕ Κυκλάδων


ΚΕΠΛΗΝΕΤ Νομού Κυκλάδων
  

Σχολικοί Σύμβουλοι


Τηλεεκπαίδευση

Πληροφορίες από εδώ.


Τα σπίτια της Ερμούπολης - (3ο Γυμνάσιο Σύρου). Της Ιωσηφίδου Μ.

"Τα σπίτια της Ερμούπολης" αποτελούν ένα μέρος των εργασιών της περιβαλλοντικής ομάδας του 3ου Γυμνασίου Σύρου κατά το σχολ. έτος 2002-2003. Το θέμα για το σύνολο των εργασιών ήταν "Τα αρχιτεκτονικά στολίδια της Ερμούπολης"

Μαρία Ιωσηφίδου, miosifid ΠΑΠΑΚΙ sch.gr

Τα σπίτια της Ερμούπολης

 

Η αρχιτεκτονική του σπιτιού στην Ερμούπολη και η εξέλιξή του παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον. Τα σπίτια όμως δεν αναδεικνύονται, όσο τους αξίζει, γιατί το ύψος τους είναι μεγάλο και οι δρόμοι πολύ στενοί. Είναι διώροφα ή τριώροφα, πολλές φορές, κτίρια, που βλέπουν σε δύο ή και τρεις δρόμους. Καθώς μάλιστα η πόλη είναι κτισμένη στις πλαγιές του λόφου, η υψομετρική διαφορά τα κάνει μονώροφα στον ένα δρόμο και διώροφα ή τριώροφα στον άλλο. Οι ιδιοκτησίες είναι τις περισσότερες φορές μεγάλες, αν και δεν λείπουν σπίτια με πλάτος πρόσοψης μόλις 4,50μ. Στοές στα σπίτια της Ερμούπολης υπάρχουν μόνο στην κεντρική πλατεία. Ολόκληρη η νότια πλευρά της έχει μια σειρά από αξιοπρόσεκτα διώροφα και τριώροφα σπίτια, ολομάρμαρα ή με επιμελημένη αρμολογημένη τοιχοδομία. Στους άλλους δρόμους κυρίως στους δευτερεύοντες, τα σπίτια είναι κτισμένα ακριβώς στην οικοδομική γραμμή. Μόνο η πόρτα της εισόδου είναι τοποθετημένη ένα μέτρο ή και περισσότερο μέσα από την πρόσοψη.

Τις κατοικίες τις διακρίνουμε σε δύο βασικές κατηγορίες: αμιγείς κατοικίες και κατοικίες με κατάστημα ή αποθήκη στο ισόγειο. Είναι διώροφα ή τριώροφα κτίρια, επάνω στη ρυμοτομική γραμμή και καλύπτουν συνήθως ολόκληρο το οικόπεδο.

Στις αμιγείς κατοικίες, μια σκάλα, ξύλινη συνήθως, οδηγεί από την είσοδο κατευθείαν στον όροφο, όπου βρίσκεται ο κύριος χώρος υποδοχής με έξοδο στο μπαλκόνι της πρόσοψης και στα άλλα δωμάτια. Στο ισόγειο, κύρια θέση καταλαμβάνει η τραπεζαρία που είναι χώρος διημέρευσης και εργασίας, και η κουζίνα. Όταν υπάρχουν ξεχωριστές κατοικίες στους δυο ορόφους, διαθέτουν χωριστή είσοδο. Όταν το ισόγειο είναι κατάστημα, έχει μεγάλο ύψος και μια σειρά μικρών παραθύρων πάνω από τα κύρια ανοίγματα, ενώ η κατοικία περιορίζεται στον όροφο.

Το στενό πρόσωπο, το μεγάλο βάθος των οικοπέδων, καθώς και η έλλειψη αυλής δημιουργούν τυφλούς χώρους που φωτίζονται από υπερυψωμένους φωταγωγούς στο δώμα. Η θέση της εισόδου και του κλιμοκοστασίου, το σχήμα και ο τύπος του οικοπέδου (διαμπερές, γωνιακό) μας δίνουν μια ποικιλία κατόψεων που ακολουθούν, όμως, την ίδια λειτουργική διάταξη.

Στο εσωτερικό τα σπίτια έχουν πολύ προσεγμένη κατασκευή. Η διάταξη των χώρων είναι απλή. Αμέσως μετά την είσοδο ή την εσωτερική σκάλα, όταν πρόκειται για πρώτο όροφο, υπάρχει μακρύς διάδρομος, που οδηγεί στα δωμάτια και τους βοηθητικούς χώρους. Τα πατώματα είναι ξύλινα, ενώ στους διαδρόμους, στους προθαλάμους και τους βοηθητικούς χώρους είναι συνήθως με μαρμάρινες πλάκες, λευκές, μαύρες ή γκρι μπλε. Στα πλουσιότερα σπίτια έχουμε στα μαρμάρινα δάπεδα διακοσμητικά σχέδια με μαρμαροθετήματα. Οι οροφές είναι συνήθως σοβατισμένες –σπανιότερα ξύλινες– και διακοσμούνται με τοιχογραφίες. Πολύ καλοδουλεμένες είναι οι εσωτερικές πόρτες. Στα πλούσια αρχοντικά έχουν παραστάδες με κυμάτια, που επιστέφονται με ωραία επίκρανα, ενώ στα υπέρθυρα υπάρχουν επιχρυσωμένες ροζέτες και άλλα κοσμήματα. Το ίδιο προσεγμένη είναι και η κατασκευή των παραθύρων. Οι εσωτερικές σκάλες είναι ξύλινες ή μαρμάρινες. Στα πλούσια σπίτια, όσα χρονολογούνται κυρίως μετά τα μέσα του 19ου αιώνα, είναι μαρμάρινες με κουπαστές και κολονάκια και έχουν μνημειακό χαρακτήρα. Κόγχες για την τοποθέτηση αγαλμάτων ή στολισμένες με τοιχογραφίες και πλαστικά κοσμήματα συμπληρώνουν το διάκοσμο της εισόδου.

Η περιβαλλοντική ομάδα διηγείται:

Η δεύτερη κατά σειρά επίσκεψη της περιβαλλοντικής, ήταν γύρω από τον χώρο του Αγίου Νικολάου. Μία από τις επισκέψεις μας- τις πιο ενδιαφέρουσες μάλιστα- ήταν αυτή στο σπίτι της κ. Βανδραμίδου, γνωστής των καθηγητριών μας. Η Κ. Βανδραμίδου ήταν πολύ ευγενική μαζί μας. Το σπίτι της, το κληρονόμησε από τους προγόνους της και χρονολογείται του 1800. Όταν μπήκαμε σ’ αυτό, νιώσαμε ένα πραγματικό δέος. Κι ο λόγος; Η Κ. Βανδραμίδου έχει αναπαλαιώσει κάθε τι (έπιπλα) και γενικότερα έχει ανακαινίσει το σπίτι της κρατώντας όμως, ότι έχει να κάνει με πράγματα εκείνης της εποχής. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: η σκάφη. Αυτήν την σκάφη, η κ. Βανδραμίδου την αξιοποίησε ως τραπέζι. Και πολλά άλλα παραδείγματα. Όταν άρχισε να μας ξεναγεί ένα, ένα στα δωμάτια μείναμε κυριολεκτικά έκπληκτοι! Μεταφερθήκαμε  σε άλλες εποχές αφού τα πάντα, από τη διακόσμηση έως το χρώμα των τοίχων ήταν τέλεια. Η κυρία αυτή αξιοποίησε το κάθε τι σε καθένα από τα δωμάτια. Εμείς πραγματικά είχαμε χαθεί αφού τα δωμάτια ήταν πολλά (δύο όροφοι). Ένα από τα πιο αξιοπρόσεκτα δωμάτια ήταν η αποθήκη. Εκεί είδαμε «οικιακές βοήθειες» που διέθεταν. Καμμία σχέση με το σήμερα. Σκάφες, βρύσες. Αυτό που μας προξένησε μεγάλη εντύπωση, ήταν το πόσο προσεκτική, με πόση λαχτάρα εργάστηκε η Κ. Βανδραμίδου για να δώσει αυτή την πραγματικά εκπληκτική εικόνα στο σπίτι. Την ευχαριστούμε που μας βοήθησε στο πρόγραμμα μας – η βοήθεια της ήταν πολύτιμη. Όταν βγήκαμε έξω απ’ το σπίτι νιώσαμε να ερχόμαστε απότομα στην πραγματικότητα. Αυτό το σπίτι κυριολεκτικά αποτελεί ένα πέρασμα από το παρόν –το 2003- στο παρελθόν 1800 και έπειτα.

 

 

 

 

 

Copyright © by www.epyna.eu All Right Reserved.

Published on: 2006-03-20 (1496 το έχουν διαβάσει)

[ Προηγούμενο ]
Content ©

 
Web site powered by PHP-Nuke

All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest © 2005 by me.
You can syndicate our news using the file backend.php or ultramode.txt
PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.